Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

En podcast om att bygga upp mänsklig vävnad med hjälp av 3D-bioprinter

Nyhet: 2020-02-06


Kan man printa broskceller så att de bildar en bit brosk som kan användas för att återbygga till exempel ett öra? Ja, det ser lovande ut, menar Lars Kölby, som är professor i plastikkirurgi vid Sahlgrenska akademin.

3D bioprinting är en ny teknik där man skriver ut en tredimensionell struktur av biobläck blandat med celler. Inom rekonstruktiv plastikkirurgi finns ett närmast omättligt behov av vävnad såsom hud vid stora brännskador, brosk vid rekonstruktion av ytterörat och underhudsfett för täckning av vävnadsdefekter och rekonstruktion av bröst efter bröstcancer

Tillsammans med Chalmersforskare inom biomaterialvetenskap, försöker Lars printa ut kroppsegna material, som brosk, fett och hud, som kan användas inom rekonstruktiv plastikkirurgi istället för de konstgjorda material som används idag. Det är en intressant podd som ger hopp inför framtiden. Och även om ämnet är komplicerat  berättar Lars på ett enkelt och inspirerande sätt.

Lyssna på vår nya podd

AV:

Artikeln publicerades först på: clinsci.gu.se

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2013-10-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://plasticsurgery.gu.se/aktuellt/n//en-podcast-om-att-bygga-upp-mansklig-vavnad-med-hjalp-av-3d-bioprinter.cid1674757
Utskriftsdatum: 2020-06-04