Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Avdelningen för plastikkirurgi

Avdelningen för plastikkirurgi är direkt knuten till den plastikkirurgiska verksamheten inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset lokaliserad på Sahlgrenska. Avdelningen bedriver forsknings- och undervisningsverksamhet och är en del av institutionen för kliniska vetenskaper.


Forskningsnyheter


Sämre tal hos utlandsadopterade 5-åringar med spalt

Utlandsadopterade barn med gomspalt har sämre tal vid 5-år än motsvarande barn födda i Sverige.

– Studien visar att de opereras mer, har fler komplikationer och sämre tal vid fem års ålder, konstaterar Johnna Schölin, doktorand inom plastikkirurgi och förstaförfattare till studien, publicerad i tidskriften Journal of Plastic Surgery and Hand Surgery.
Läs pressmeddelandet från Sahlgrenska akademin


Håkan Hallberg - Mesh-Based Immediate Breast Reconstruction. Complications and long-term results

Disputerade: 2019-02-01
Huvudhandledare: Emma Hansson
Bihandledare: Anna Elander och Lars Kölby
Opponent: Johan Thorfinn, inst. för medicin och hälsa, Linköpings universitet, Linköping
Betygsnämnd: Susanna Wallerstedt, Björn Arnljots och Lars Börjesson

Avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, institutionen för kliniska vetenskaper, avdelningen för plastikkirurgi

Länk till kort samanfattning av avhandlingen och Håkan Hallbergs profilsida
Länk till avhandlingen


Bättre livskvalitet efter bröstförminskning

Många kvinnor med stor byst upplever problem i vardagen. Men efter en bröstförminskande operation ökar livskvalitén på många plan. Detta framgår i en avhandling från avdelningen för plastikkirurgi vid Göteborgs universitet.

-I Sverige har vi haft en diskussion om det här är en estetisk operation, man får ju ett bröstlyft samtidigt, eller om man gör det för att lindra smärtor. De här studierna visar att det har oerhört stor påverkan på de fysiska symptomen, säger Richard Lewin, plastikkirurgen och forskaren som skrivit avhandlingen, i en intervju för TT.

Förutom lindring av smärtor i bröst, rygg, nacke, huvud och axlar, upplever kvinnorna att de blivit mer fysiskt aktiva och känner sig tryggare i både sociala och intima situationer. Avhandlingen har uppmärksammats genom en TT-intervjun och publicerats på många nyhetssajter t.ex GP och SvT


 

Ny podcast - om att bygga upp mänsklig vävnad med hjälp av 3D-bioprinter

Kan man printa broskceller så att de bildar en bit brosk som kan användas för att återbygga till exempel ett öra? Ja, det ser lovande ut, menar Lars Kölby, som är professor i plastikkirurgi vid Sahlgrenska akademin. 
Lyssna på Akademilivs senaste podcast.

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2019-09-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?